فهرست مطالب

نشریه مدیریت منابع انسانی در ورزش
سال دهم شماره 1 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • هادی تقی زده، ناصر بای*، اکرم اصفهانی نیا، سعید قربانی صفحات 1-19
    هدف

    هدف اصلی این پژوهش، تعیین رابطه رهبری معنوی با رفتار پویای شغلی کارشناسان تربیت بدنی ادارات آموزش و پرورش با نقش میانجی ایمنی روانشناختی بود.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود که به صورت میدانی انجام شد و جامعه آماری آن شامل کلیه کارشناسان تربیت بدنی ادارات آموزش و پرورش کشور (1141 نفر) بود که 288 کارشناس به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. سه پرسش نامه استاندارد رهبری معنوی فرای و همکاران (2005)، ایمنی روانشناختی ادموندسن و لی (2014) و رفتار پویای شغلی پارکر و همکاران (2008) جهت گردآوری داده های پژوهش استفاده شدند. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش در دو بخش توصیفی و استنباطی انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان دهنده رابطه مثبت و معنی دار بین رهبری معنوی و ایمنی روانشناختی بود (792/0=β، 680/35=t). همچنین بین رهبری معنوی و رفتار پویای شغلی کارشناسان تربیت بدنی رابطه مثبت و معنی داری مشاهده گردید (315/0=β، 913/4=t). بخش دیگری از نتایج پژوهش نشان داد رابطه مثبت و معنی داری بین ایمنی روانشناختی و رفتار پویای شغلی کارشناسان وجود دارد (552/0=β، 393/9=t). در نهایت نتایج نشان داد رابطه رهبری معنوی با رفتار پویای شغلی کارشناسان تربیت بدنی با نقش میانجی ایمنی روانشناختی، مثبت و معنی داری می باشد (581/0=β، 055/9=t).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش می توان چنین نتیجه گیری کرد استفاده مدیران از شیوه رهبری معنوی می تواند موجب افزایش ادراک ایمنی روانشناختی و رفتار پویای شغلی در کارشناسان تربیت بدنی ادارات آموزش و پرورش گردد.

    کلیدواژگان: انگیزش درونی، ارزش های مشترک، بازخورد، رفتارهای فرانقشی، یادگیری
  • اسفندیار خسروی زاده*، سارا عزیزی، زینب مندعلی زاده صفحات 21-39
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر اقدامات مدیریت استراتژیک منابع انسانی بر عملکرد سازمانی کارکنان با نقش میانجی یادگیری سازمانی در ادارات ورزش و جوانان استان مرکزی بود.

    روش شناسی:

     روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود که به صورت پیمایشی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کارکنان اداره ورزش و جوانان استان مرکزی بود که از بین آنها 95 نفر به صورت تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه های استاندارد اقدامات مدیریت استراتژیک منابع انسانی، پرسشنامه یادگیری سازمانی و پرسشنامه عملکرد سازمانی کارکنان استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از آزمون مدل سازی معادلات ساختاری در بسته نرم افزارهای اس.پی.اس.اس نسخه 23 و اسمارت پی.ال.اس نسخه 3 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد اقدامات مدیریت استراتژیک منابع انسانی با ضریب 65/0 بر عملکرد سازمانی کارکنان و با ضریب 81/0 بر یادگیری سازمانی؛ همچنین یادگیری سازمانی با ضریب 71/0 بر عملکرد سازمانی تاثیر مثبت مستقیم و معناداری دارد (05/0≥P). بعلاوه، یادگیری سازمانی دارای نقش میانجی جزیی در رابطه بین اقدامات مدیریت استراتژیک منابع انسانی و عملکرد سازمانی کارکنان بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصل پیشنهاد می شود که مسیولین سازمان های مورد مطالعه اقدامات لازم به منظور ارتقای وضعیت ارزیابی عملکرد، مشارکت کارکنان استخدام مناسب، پاداش و آموزش کارکنان انجام دهند که در نهایت می-تواند باعث بهبود یادگیری سازمانی و عملکرد سازمانی آنها شود.

    کلیدواژگان: منابع انسانی، سازمان های ورزشی، مشارکت کارکنان، ارتقای سازمانی
  • عاطفه خدابخشی، زین العابدین فلاح*، امیر منتظری، طاهر بهلکه صفحات 41-59
    هدف

    هدف این پژوهش شناسایی و تبیین عوامل موثر بر مدیریت چندفرهنگی ورزش مدارس بود.

    روش شناسی:

     این پژوهش از نوع کاربردی، روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه معلمان تربیت بدنی کشور (34000=N) بود، نمونه آماری با توجه به هدف پژوهش، 346 نفر در بخش تحلیل عاملی اکتشافی و 332 نفر در بخش تاییدی به روش خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته، پس از اخذ روایی (صوری، محتوا) و اعتبار سنجی، گردآوری شد. برای محاسبه پایایی ابزار از روش آلفای کرونباخ (91/0=α) و برای تجزیه وتحلیل داده ها، از تحلیل عاملی اکتشافی، تاییدی و معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج تحلیل عاملی اکتشافی، 51 گویه شناسایی شده به عنوان سازه مدیریت چندفرهنگی ورزش مدارس در نه مولفه شامل سیاست ها و خط و مشی، برنامه ریزی چندفرهنگی، توانمندسازی منابع انسانی، آموزش، انگیزش دانش آموزان، برنامه ریزی درسی، آگاهی فرهنگی، مقابله با نژادپرستی و غنی سازی فرهنگی کلاس تربیت بدنی دسته بندی شدند که در مجموع 69/80 درصد از واریانس سازه را تبیین نمودند. آزمون مدل پژوهش نشان داد شاخص های کلی برازش مدل اندازه گیری در وضعیت مطلوبی قرار دارند؛ نتایج تحلیل عاملی مرتبه دوم نشان داد عوامل "برنامه ریزی چندفرهنگی "،"برنامه ریزی درسی " و "توانمندسازی منابع انسانی " و " آموزش " بیشترین تاثیر را بر استقرار مدیریت چندفرهنگی تربیت بدنی دارند.

    نتیجه گیری

    متصدیان برنامه ریزی آموزشی باید توجه بیشتری به مدارس چندفرهنگی و کلاس تربیت بدنی در راستای سیاست های کلان آموزش وپرورش داشته و به منظور توانمندسازی معلمان به آموزش های ضمن خدمت و گنجاندن مفاهیم چندفرهنگی در برنامه آماده سازی معلمان توجه بیشتر داشته باشند.

    کلیدواژگان: آگاهی فرهنگی، برنامه ریزی درسی، تربیت بدنی، معلم، منابع انسانی
  • حدیث بساط شیر، مژگان صالحی پور*، جواد کریمی صفحات 61-77
    هدف

    هدف این تحقیق طراحی الگوی توسعه فردی مربیان فوتبال ایران بود.

    روش شناسی: 

    روش پژوهش به شیوه کیفی و مبتنی بر نظریه پردازی داده بنیاد بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات به روش گلیزر (1992) انجام شد. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه استفاده شد. روایی و پایایی پژوهش از طریق معیارهای اعتبار، انتقال پذیری، قابلیت اعتماد و تاییدپذیری، تایید شد. در مجموع 15 مصاحبه با خبرگان و متخصصان انجام شد و تا جایی ادامه یافت که پژوهش به اشباع نظری و کفایت رسید. از طریق مطالعه کتابخانه ای و مصاحبه های کیفی جمع آوری و به روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    براساس یافته ها 77 مفهوم در قالب 20 مضمون فرعی و 10 مضمون اصلی چارچوب بندی شدند. مضامین اصلی شامل شامل شاخص سازمانی، عوامل مدیریتی، اصول فردی، صلاحیت حرفه ای، آموزش، ارزیابی، عملکردی، رفتاری، شناختی، نگرشی است.

    نتیجه گیری

    در جهت توسعه فردی مربیان فوتبال باید به راهبردهایی مانند نیازسنجی آموزشی مربیان وتوجه به اصول اساسی و همچنین تهیه محتوای به روزرسانی شده آموزشی تمرکز کرد و با استفاده از تنوع برنامه های توسعه فردی زمینه های لازم برای شکوفایی عملکردی، رفتاری، شناختی و نگرشی را فراهم نمود.

    کلیدواژگان: آموزش، توانمندسازی، ارزیابی، صلاحیت، فوتبال
  • ابراهیم قربانی، جواد شهلائی باقری*، سارا کشکر، غلامرضا شعبانی بهار صفحات 79-95

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی عوامل اثرگذار بر مدیریت استعداد فوتبال ایران بود. روش پژوهش کیفی و از نوع زمینه یابی (گرندد تیوری) بود. گردآوری داده ها با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و همچنین مصاحبه عمیق و نیمه ساختارمند با خبرگان انجام پذیرفت. مشارکت کنندگان پژوهش را کلیه صاحب نظران مدیریت استعداد فوتبال در سه حوزه علمی، مدیریتی و اجرایی تشکیل-دادند که به موضوع پژوهش اشرافیت کامل داشتند و روش نمونه گیری هدفمند بود. مصاحبه با خبرگان تا رسیدن به إشباع نظری ادامه یافت (21 مصاحبه با 19 نفر). یافته های پژوهش از طریق فرآیند کدگذاری در سه مرحله ی باز، محوری و گزینشی مورد تحلیل قرارگرفتند.

    یافته ها

    در مجموع 46 عامل اثرگذار علی در قالب چهار مقوله ی فرعی (مولفه) و در دو مقوله ی کلی (مفهوم)، نیروی انسانی متخصص و عوامل مدیریتی-تسهیلاتی شناسایی شدند. همچنین 52 عامل اثرگذار زمینه ای در قالب هفت مقوله ی فرعی (مولفه) و در سه مقوله ی کلی (مفهوم)، عوامل علمی- پژوهشی، عوامل محیطی و عوامل زمینه ای فردی قرار گرفتند. در نهایت در گروه عوامل مداخله گر در مجموع 24 عامل اثرگذار در قالب 4 مقوله ی مداخله گر (فرآیند، علی، زمینه ای و راهبردها) دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری

    ایجاد بسترهای لازم بخصوص تقویت حوزه علمی و پژوهشی و مفهوم سازی دقیق استعداد و مدیریت استعداد، توجه به سایر ویژگی های موثر فردی بخصوص ارزش های اختصاصی، شخصیت اخلاقی و سبک زندگی، آماده نمودن شرایط مناسب در محیط فرهنگی، سیاسی، قانونی، اقتصادی، ایجاد ساختارهای مناسب و تدوین و اجرای برنامه استراتژیک، تامین مالی و تسهیلاتی و به خصوص سرمایه گذاری روی مربیان و مدیران در کنار کنترل عوامل مداخله گر، برای مدیریت استعداد فوتبال ایران، موثر و ضروری می باشند.

    کلیدواژگان: توسعه استعداد، شناسائی استعداد، گرندد تئوری
  • جواد بنی حسن، زهراسادات میرزازاده*، مهدی طالب پور، احمدرضا اصغرپورماسوله صفحات 97-110
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر ادراک از عدالت جنسیتی بر ادراک از عملکرد اجتماعی با نقش میانجی بهزیستی سازمانی بود.

    روش شناسی: 

    این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی- همبستگی بود و به شکل پیمایشی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش، تعداد 890 نفر کارکنان ستادی وزارت ورزش و جوانان بود که 278 پرسشنامه جمع آوری و تجزیه و تحلیل شد. ابزار اندازه گیری این تحقیق شامل پرسشنامه محقق ساخته عدالت جنسیتی، بهزیستی سازمانی واترمن (2008) و عملکرد اجتماعی سازمان هادیان نسب (1394) بود. برای روایی پرسشنامه ها از نظرات 10 نفر از اساتید مدیریت ورزشی و برای محاسبه پایایی از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار اسمارت پی. ال. اس در دو بخش مدل اندازه گیری و بخش ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ادراک از عدالت جنسیتی اثر مثبت و معنا داری بر عملکرد اجتماعی وزارت ورزش و جوانان دارد. از طرفی بهزیستی سازمانی بر عملکرد اجتماعی وزارت ورزش و جوانان اثر مثبت و معناداری دارد. همچنین اثر ادراک از عدالت جنسیتی بر عملکرد اجتماعی وزارت ورزش و جوانان با نقش میانجی بهزیستی سازمانی، مثبت و معنا دار بود.

    نتیجه گیری

    بسط عدالت جنسیتی توسط مدیران وزارت ورزش و جوانان، همراه با بهبود عملکرد اجتماعی خواهد بود و اگر زمینه توسعه بهزیستی سازمانی فراهم شود، به طور کلی شاهد بهبود عملکرد وزارت ورزش و جوانان خواهیم بود.

    کلیدواژگان: عدالت، سازمان، کارکرد مثبت، شادی، نتایج رفتار
  • لیلا نجفی جویباری*، مهرزاد حمیدی، سید نصرالله سجادی، حسین رجبی نوش آبادی صفحات 111-128
    هدف

    هدف کلی تحقیق تدوین الگوی عوامل موثر بر مشارکت افراد در ورزش همگانی بود.

    روش شناسی:

     روش پژوهش حاضر آمیخته بود. جامعه آماری در بخش کیفی شامل، کلیه معاونان و مدیران کل وزارت ورزش و جوانان، رییسو نواب رییس فدراسیون های ورزشی، اساتید دانشگاه ها، مدیران کل، معاونان و نیز کارشناسان خبره ورزش ادارات ورزش و جوانان استان ها و در بخش کمی شامل کلیه مدیران و کارشناسان معاونت همگانی وزارت ورزش و جوانان، کارشناسان و مدیران فدراسیون های ورزشی و ورزش های همگانی و کارشناسان کمیته های همگانی بود. در بخش کیفی نمونه گیری با روش گلوله برفی (به علت گسترده بودن خبرگان) تا دستیابی به اشباع نظری انجام شد و در بخش کمی نیز حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران به دست آمد. ابزار اندازه گیری در بخش کیفی مصاحبه و در بخش کمی، پرسشنامه بود. در بخش آمار استنباطی به منظور شناسایی و تبیین عوامل موثر و طراحی الگوی کیفی از نظریه داده بنیاد با رویکرد گلیزری و نیز به منظور طراحی الگوی ساختاری تفسیری از ماتریس خودتعاملی و تحلیل میک مک استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد، نگرش عاطفی و هنجارهای فردی از عوامل نفوذی مشارکت افراد در ورزش همگانی مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده بوده و با تاثیرگذاری بر کنترل درونی درک شده و کنترل بیرونی درک شده منجر به رفتار فردی و گروهی می شود.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود تصمیم گیرندگان حوزه توسعه ورزش همگانی ضمن بهره گیری از مشاوره روان شناسان اجتماعی، راهکارهای تحریک و استفاده از نگرش عاطفی و هنجارهای فردی را بررسی نموده و از مدل به دست آمده در راستای افزایش مشارکت مردم در برنامه های ورزشی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: بازاریابی اجتماعی، کنترل رفتاری ادراک شده، نگرش نسبت به رفتار، هنجار ذهنی
  • تورج پرمهر، شهاب بهرامی*، محمد جلیلوند صفحات 129-148
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی مستندسازی تجارب و شبکه اجتماعی سازمان در ارتباط بین تمدن سازمانی و تصویر سازمانی در سازمان ورزش شهرداری تهران بود.

    روش شناسی:

     روش تحقیق از نوع توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان سازمان ورزش شهرداری تهران بود. حجم نمونه آماری به تعداد قابل کفایت برای نرم افزار مدلسازی اسمارت پی ال اس محاسبه شد (158 نفر) و از روش نمونه گیری طبقه ای_تصادفی شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه بازطراحی شده از تحقیقات قبلی برای چهار متغیر و در مقیاس 5 گزینه ای لیکرت بود. روایی محتوایی ابزار با استفاده از نظر متخصصان (9 نفر) و روایی سازه با استفاده از شاخص-های برازش مدل ارزیابی و تایید گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اثر مستقیم تمدن سازمانی بر تصویر سازمانی معنی دار است. همچنین اثر غیرمستقیم تمدن سازمانی بر تصویر سازمانی از مسیر دو متغیر میانجی شبکه اجتماعی سازمانی و تجربیات سازمانی معنی دار بود. علاوه براین به طور جداگانه نیز تاثیر تمدن سازمانی بر شبکه اجتماعی و تجربیات سازمانی و تاثیر آن ها بر تصویر سازمانی نیز معنی دار بود. بنابراین می توان گفت هر چند تمدن سازمانی منجر به ارتقای تصویر سازمان در محیط می شود اما مستندسازی تجربیات و شبکه سازی اجتماعی به میزان قابل توجهی رابطه تمدن سازی-تصویرسازی را تقویت می نمایند.

    نتیجه گیری

    از این رو پیشنهاد می شود سازمان ورزش شهرداری تهران برای بهره گیری از مفاهیم و مظاهر سازمان های متمدن در راستای انعکاس تصویری مناسب از سازمان در محیط به طور کلیدی از دو راهبرد تجارب مستند و شبکه اجتماعی استفاده نماید.

    کلیدواژگان: تمدن سازمانی، تصویر سازمانی، ارتباطات سازمانی، سازمان ورزشی
  • داوود میقانی، محمد حامی*، وحید شجاعی صفحات 149-166
    هدف

    هدف از تحقیق حاضر شناسایی عوامل موثر بر توانمندسازی مربیان و داوران جودو با محوریت یکسانسازی آموزش می باشد. رویکرد این تحقیق کیفی و ازلحاظ استراتژی در زمره تحقیقات پدیدارشناسانه می باشد. هدف پژوهش کاربردی و با ماهیتی توسعه ای- اکتشافی است.

    روش شناسی: 

    جامعه آماری تحقیق در مرحله کیفی خبرگان و متخصصان حوزه مدیریت ورزشی و خبرگان حوزه جودو بودند که به صورت هدفمند 20 نفر به عنوان نمونه آماری بخش کیفی در نظر گرفته شدند. روش گردآوری اطلاعات به شکل مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته بود. پایایی مصاحبه ها در بخش کیفی تحقیق با استفاده از پایایی باز آمون مورد تایید قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد در بخش عوامل موثر بر توانمندسازی با محوریت یکسان سازی آموزش در مربیان و داوران جودوی ایران، مجموعا 120 گزاره اولیه از مجموع 20 مصاحبه استخراج گردید که در نهایت 85 گزاره اولیه با فراوانی 503 به عنوان شاخص ها و کدهای اثر گزار بر توانمندسازی مربیان و داوران جودوی ایران با محوریت یکسان سازی آموزش احصاء گردید. در این میان 3 مقوله اصلی (منابع انسانی یکپارچه و واحد، اقدامات سازمانی استاندارد، کارکردها وظایف آموزشی) و 7 مقوله فرعی و 17 مفهوم به عنوان مفاهیم و مقولات موثر بر توانمندسازی مربیان و داوران جودوی ایران در قالب کدهای انتزاعی تر دسته بندی شد.

    نتیجه گیری

    کمیته آموزش فدراسیون جودو جمهوری اسلامی ایران نیز به نوبه خود با ارتقای وضعیت اقدامات سازمانی استاندارد و کارکردها وظایف آموزشی، نقش کلیدی و مهمی در برنامه های توانمندسازی مربیان و مدرسان این رشته ورزشی ایفا نماید.

    کلیدواژگان: توانمندسازی مربیان و داوران، یکپارچه سازی آموزش، کارکردها وظایف آموزشی، اقدامات سازمانی استاندارد، منابع انسانی یکپارچه واحد
  • مجتبی رجبی*، سید مصطفی رسولی منش، رضا اندام، فائزه عبدالله نژاد صفحات 167-192
    هدف
    هدف این تحقیق بررسی نظام مند چگونگی استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی در مجلات حوزه مدیریت ورزش با ارایه دستورالعمل های مهم نسبت به وضعیت فعلی گزارش مجلات بود.
    روش شناسی: پژوهش حاضر یک مرور نظام مند و توصیفی است که در آن از داده های ثانویه استفاده شد. 183 مطالعه از تمام مطالعات مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی منتشر شده در 14 نشریه مدیریت ورزش که بین سال های 1399 تا 1401 منتشر شده بودند؛ از نظر دلایل استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی، ویژگی های داده ها، ویژگی های مدل، ارزیابی مدل های اندازه گیری، ارزیابی مدل ساختاری، گزارش دهی و استفاده از تحلیل های پیشرفته مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد، محققان به دلایل محدودی در خصوص استفاده از پی ال اس اشاره داشته اند؛ از مهم ترین دلایل آن می توان به تعداد کم نمونه ها و عدم نیاز به نرمال بودن توزیع داده ها اشاره کرد؛ همچنین اکثر مطالعات در گزارش دهی مدل اندازه گیری در مدل های مرتبه دوم، درست عمل نکرده اند و در مورد در نظر گرفتن معیارهای پیشرفته برای ارزیابی مدل ساختاری بی اطلاع هستند.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق به محققان، داوران و ویراستاران مجلات کمک می کند، در مطالعات بعدی برای نحوه گزارش داده ها با استفاده از این نرم افزار حساسیت بیشتری نشان دهند و با استناد به یافته های این تحقیق از گزارش های نادرست پرهیز شود.
    کلیدواژگان: حداقل مربعات جزیی (پی ال اس)، معادلات ساختاری، مدیریت ورزش، مدل اندازه گیری، مدل ساختاری
  • مهرداد دهقان، نجف آقایی*، علیرضا الهی صفحات 193-212
    هدف
    هدف از این پژوهش، تعیین تاثیر هوش استراتژیک مدیران برعملکردسازمانی کمیته ملی المپیک ایران بانقش میانجی مزیت رقابتی پایداربود.روش شناسی:پژوهش حاضراز لحاظ هدف ازنوع تحقیقات کاربردی، از نظرماهیت و محتوایی ازنوع توصیفی همبستگی و از حیث گردآوری داده ها بصورت میدانی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را مدیران،کارشناسان و اعضای مجمع عمومی کمیته ملی المپیک ایران تشکیل دادند.همچنین تعیین حجم نمونه بصورت تمام شمار صورت پذیرفت. از این رو تعداد 90 پرسشنامه تکمیل و مورد تحلیل قرار گرفت. به منظور جمع آوری اطلاعات از سه پرسشنامه هوش استراتژیک مک کوبی (2004) و عملکرد سازمانی کاپلان و نورتن (2001)، به همراه پرسشنامه مزیت رقابتی پایدار در پژوهش یو و همکاران (2017) استفاده شد. روایی محتوایی و صوری پرسشنامه ها با نظر خواهی از 7 نفر از اساتید مدیریت ورزشی، و پایایی آن نیز با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ تایید شد. جهت بررسی و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی با رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری استفاده گردید.داده ها بااستفاده از روش حداقل مربعات جزیی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش تاثیر مستقیم و مثبت هوش استراتژیک بر عملکردسازمانی و مزیت رقابتی پایدار و همچنین اثرگذاری مستقیم و مثبت مزیت رقابتی پایدار بر عملکردسازمانی را نشان داد. علاوه بر این، نقش میانجی مزیت رقابتی پایدار در تاثیر هوش استراتژیک مدیران بر عملکرد سازمانی مورد تایید قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    بنابراین، مدیران و تصمیم گیران کمیته ملی المپیک ایران می توانند با استفاده از ظرفیت هوش استراتژیک و ابعاد آن در سطح مجموعه، زمینه را برای ایجادحفظ مزیت رقابتی به منظور افزایش عملکرد سازمانی فراهم نمایند
    کلیدواژگان: هوش استراتژیک، مزیت رقابتی پایدار، عملکرد سازمانی
  • مریم سلمانی، نسرین عزیزیان کهن*، مسعود ایمانزاده، مهرداد محرم زاده صفحات 213-229
    هدف

    تحقیق حاضر باهدف تاثیر سبک های رهبری بر نگرش مدیران هیات های ورزشی نسبت به تغییر با نقش میانجی هوش اخلاقی انجام شده است.

    روش شناسی :

    روش به کار گرفته شده در این تحقیق از نظر اجرا میدانی و از نوع همبستگی و به طور مشخص مبتنی بر مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این تحقیق شامل تمامی مدیران هیات های ورزشی استان البرز (336نفر)، بوده است که طبق جدول مورگان تعداد نمونه آماری برابر با 179 نفر بود که به صورت تصادفی ساده از میان جامعه آماری انتخاب شدند.برای جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه استاندارد، سبک رهبری هرسی و بلانچارد (1999) و نگرش نسبت به تغییر یونگ (2004) و جهت بررسی هوش اخلاقی از پرسشنامه استاندارد لینک و کیل (2011)، استفاده شد که پایایی و روایی همه متغییرها نیز مطلوب و مورد تایید قرار گرفته است و در روش آماری به کار گرفته شده، با استفاده از معادلات ساختاری، به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین سبک رهبری با نگرش نسبت به تغییر و هوش اخلاقی مدیران هیات های ورزشی استان البرز رابطه علی وجود دارد. از سوی دیگر، هوش اخلاقی بر نگرش نسبت به تغییر مدیران سازمان نیز تاثیر دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد که رهبری یکی از عوامل مهم در ایجاد تغییرات مثبت در سازمان ها است همین طور نوع سبک رهبری یک مولفه ضروری برای تغییر موفقیت آمیز در سازمان به منظور رویارویی با رقابت و پیشرفت در هیات های ورزشی می باشد.

    کلیدواژگان: رهبری، تغییرات سازمانی، هوش اخلاقی، سازمان ورزشی، مدیران
|
  • Hadi Taghizadeh, Nasser Bai, Akram Esfahani Nia, Saeid Ghorbani Pages 1-19
    Objective

    The main purpose of this research was to determine the relationship between spiritual leadership with job proactive behavior of physical education experts of education departments with the mediating role of psychological safety.

    Methodology

    The present study is a descriptive correlational that was conducted in the field and its statistical population included all physical education experts of the Iran's education departments (1141 people) that 288 experts were selected as a statistical sample. Three standard questionnaires of Fry et al (2005) Spiritual Leadership, Edmondson & Lee (2014) Psychological Safety and of Parker et al (2008) Job Proactive Behavior were used to collect research data. The research data were analyzed in two parts of descriptive and inferential.

    Results

    The results showed a positive and significant relationship between spiritual leadership and psychological safety. Also, a positive and significant relationship was observed between spiritual leadership and job proactive behavior of physical education experts. Another part of the research results showed that there is a positive and significant relationship between psychological safety and job proactive behavior of experts. Finally, the results showed that the relationship between spiritual leadership and job proactive behavior of physical education experts with the mediating role of psychological safety is positive and significant.

    Conclusion

    According to the research results, it can be concluded that using spiritual leadership by managers can increase the perception of psychological safety and job proactive behavior in physical education experts in education departments.

    Keywords: Intrinsic Motivation, Shared Values, Feedback, Extra-Role Behaviors, Learning
  • Esfandiar Khosravizadeh, Sara Azizi, Zeinab Mondalizadeh Pages 21-39
    Objective

    The purpose of this work was to investigate the effect of strategic human resource management practices on the employee’s organizational performance with the mediating role of organizational learning of sports and youth offices in the Markazi Province.

    Methodology

    The method of this research work was descriptive-correlational, which was done by survey. The statistical population of this work included the staff of the Sports and Youth Department of the Markazi Province, from which 95 people were randomly selected as a statistical sample. Standard questionnaires of strategic human resource management measures, organizational learning questionnaire, and employee organizational performance questionnaire were used to collect the research data. The research data was analyzed using the structural equation modeling test in the SPSS software (version 23) and Smart PLS (version 3).

    Results

    The results showed that the strategic human resource management practices had a positive and significant effect on the employee’s organizational performance and organizational learning by the coefficients of 0.65 and 0.81, respectively. Also organizational learning with a coefficient of 0.71 had a direct and significant positive effect on the employee’s organizational performance (P ≤ 0.05). In addition, organizational learning had a minor mediating role in the relationship between strategic human resource management practices and organizational performance of employees.

    Conclusion

    According to the results, it is suggested that the officials of the studied organizations take the necessary measures to improve the performance evaluation status, the participation of employees in organizational activities, which can ultimately improve their organizational learning and organizational performance.

    Keywords: Human resources, Sports Organizations, Employee Participation, Organizational Promotion
  • Atefeh Khodabakhshi, Zeynalabedin Fallah *, Amir Montazeri, Taher Bahlakeh Pages 41-59
    Objective

    The purpose of this study was to identify and verify the influential factors of multicultural management in school sports.Metodology: This research work was an applied one, and the research method was descriptive- correlation. The statistical population of the study included all the physical education teachers (N = 34000). According to the research purpose, 346 people were selected in the exploratory factor analysis, and 322 people in the confirmatory factor analysis section were selected by clustered random sampling as a statistical sample. The required data for identifying the components and analyzing the model was collected using a researcher-made questionnaire after obtaining the validity (face, content). In order to calculate reliability, Cronbach’s alpha was used (α = 0.90), and to analyze the data, exploratory and confirmatory factor analysis and structural equation were used.

    Result

    The results of exploratory factor analysis showed that 51 items were identified as the multicultural management structure of school sports; they were classified into 9 components including policies and guidelines, multicultural planning, human resource empowerment, education, student motivation, curriculum planning, cultural awareness, countering racism, and cultural enrichment of the physical education classroom, which explained 80.69% of the variance of the structure. Examination and testing of the research model also showed that the general indicators of the fit of the measurement model were in a favorable condition; the results of the second-order factor analysis showed that the factors of "multicultural planning", "curriculum planning", "human resource empowerment" and "education" had the greatest impact on the establishment of multicultural management of school sports.

    Conclusion

    The results of this research work suggest that the educational planning officials should pay more attention to multicultural schools and physical education classes in these schools in macro-education programs and policies, and in order to empower physical education teachers in developing multicultural management skills, pay more attention to the inclusion of multicultural concepts in the teacher preparation program.

    Keywords: Cultural Awareness, Curriculum Planning, physical education, Teacher, Human resources
  • Hadith Basat Shir, Mozhgan Salehipour *, Javad Karimi Pages 61-77
    Objective

    The purpose of this research work was to design a personal development model for Iranian football coaches.

    Methodology

    The research method was qualitative, and based on the foundation data theory. Data analysis was done according to Glazer (1992). Interviews were used to collect the data. The validity and reliability of the research work was confirmed through the criteria of validity, transferability, reliability, and verifiability. A total of 15 interviews were conducted with experts and specialists, and continued until the research work reached theoretical saturation and adequacy. It was collected through library study and qualitative interviews, and analyzed by an open, central, and selective coding method.

    Results

    Based on the findings, 77 concepts were framed in the form of 20 sub-themes and 10 main themes. The main themes included organizational index, management factors, individual principles, professional competence, and training, evaluation, functional, behavioral, cognitive, and attitudinal.

    Conclusion

    In the direction of individual development of football coaches, one should focus on strategies such as assessing the educational needs of coaches and paying attention to the basic principles, as well as preparing updated educational content, and by using the variety of individual development programs, the necessary fields for functional, behavioral, cognitive, and attitudinal flourishing.

    Keywords: Training, empowerment, Assessment, Competence, Football
  • Ebrahim Ghorbani, Javad Shahlaei Bagheri, Sara Keshkar, Gholamreza Shabani Bahar Pages 79-95
    Objective

    The purpose of this work was to identify the factors affecting the talent management of Iranian football.

    Methodology

    The research method was qualitative and grounded theory. Data collection was performed using library studies, as well as in-depth and semi-structured interviews with experts. The participants of the study consisted of all football talent management experts in the three fields of scientific, managerial, and executive who had a complete knowledge on the subject of the research work, and the sampling method was purposeful. Interviews with the experts continued until theoretical saturation was reached (21 interviews with 19 experts). The research findings were analyzed through a coding process in three stages: open, axial, and selective.

    Results

    In total, 46 causal influencing factors were identified in the form of four sub-categories (components) and in two general categories (concept), expert manpower and structural-facilitative factors. Also 52 contextual influencing factors were placed in the form of seven sub-categories (components) and in three general categories (concept), scientific-research factors, environmental factors, and individual contextual factors. Finally, in the group of intervening factors, a total of 24 influencing factors in the form of 4 categories (process, causal, contextual, and strategies) were categorized.

    Conclusion

    Creating the necessary platforms, especially strengthening the scientific and research field and the precise conceptualization of talent and talent management, paying attention to other effective individual characteristics, especially specific values, moral character, and lifestyle, preparing suitable conditions in the cultural, political, legal, economic environment, creating appropriate structures and formulating and implementing a strategic plan, financing, and facilities, and especially investing in coaches and managers, along with controlling the interfering factors, are effective and necessary for the talent management of Iranian football.

    Keywords: Talent development, Talent identification, Grounded Theory
  • Javad Bani Hassan, Zahrasadat Mirzazadeh, Mahdi Talebpour, Ahmadreza Asgharpourmasouleh Pages 97-110
    Objective

    The purpose of this research work was to investigate the effect of gender justice on the social performance of the Ministries of Sport and Youth with the mediating role of organizational well-being.

    Methodology

    This research work was applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of method, and was conducted in the form of a survey. The statistical population of this research work was 890 staff members of the Ministry of Sport and Youth, and 278 questionnaires were collected and analyzed. The measurement tools of this research work included a researcher-made questionnaire for gender justice, organizational well-being (Waterman, 2008) and social performance of the organization (Hadian Nesab, 2015). For the validity of the questionnaires, the opinions of 10 sports management professors were used, and Cronbach's alpha method was used to calculate the reliability. For data analysis, structural equation modeling method was used in two parts: measurement model and structural part.

    Results

    The results obtained showed that the perception of gender justice had a positive and meaningful effect on the social performance of the Ministry of Sport and Youth. On the other hand, organizational well-being had a positive and significant effect on the social performance of the Ministry of Sport and Youth. Also the effect of the perception of gender justice on the social performance of the Ministry of Sport and Youth with the mediating role of organizational well-being was positive and significant.

    Conclusion

    The expansion of gender justice by the managers of the Ministry of Sport and Youth will be accompanied by the improvement of social performance, and if the development of organizational well-being is provided, we will generally see the improvement of the performance of the Ministry of Sport and Youth.

    Keywords: Justice, Organization, Eudaimonic, Hedonic, Behavior results
  • Leila Najafi Joybari, Mehrzad Hamidi, Seyed Nasrullah Sajjadi, Hossein Rajabi Pages 111-128
    Purpose

    The general purpose of this research work was to develop a pattern of factors affecting people's participation in public sports.

    Methodology

    The present research method was mixed. Statistical population in the qualitative section includes all the deputy and general managers of the Ministry of Sports and Youth, presidents and deputy presidents of sports federations, university professors, general managers, deputies, and expert sports experts of the sports and youth departments of the provinces, and in the quantitative section, it includes all managers and experts, general deputy of the Ministry of Sports and Youth, experts and managers of sports federations, and general sports and experts of general committees. In the qualitative part, sampling was done using the snowball method until reaching theoretical saturation, and in the quantitative part, sample size was obtained using the Cochran's formula. In the inferential statistics section, the database theory was used with the Glazerian approach, and to design a structural-interpretive model, the self-interaction matrix and Micmac analysis were used.

    Results

    The results of the research work showed that the emotional attitude and individual norms are the influencing factors of people's participation in public sports based on the theory of planned behavior, and by affecting the perceived internal control and the perceived external control, it leads to individual and group behavior.

    Conclusion

    It is suggested that the decision-makers in the field of public sports development, while taking advantage of the advice of social psychologists, examine the methods of stimulation and the use of emotional attitude and individual norms, and use the obtained model in order to increase people's participation in sports programs.

    Keywords: Social marketing, Perceived Behavioral Control, Attitude Towards Behavior, Mental Norm
  • Touraj Parmehr, Shahab Bahrami, Mohammad Jalilvand Pages 129-148
    Objective

    The purpose of this study was the effect of organizational civilization on organizational image with the mediating role of documenting experiences and organization's social network in the Tehran Municipal Sports Organization.

    Methodology

    The research method was descriptive-correlational. The statistical population included all employees of the Tehran Municipality Sports Organization. A statistical sample was estimated to be sufficient for PLS modeling software (158 people), and its was used in the stratified-random sampling method. The research tool included a redesigned questionnaire from previous research for four variables on a 5-point Likert scale. The content validity of the instrument was evaluated using experts' opinion (9 people), and the construct validity was evaluated using model fit indices.

    Results

    The results show that the direct effect of organizational culture on organizational image is significant. Also the indirect effect of organizational culture on organizational image was significant through the two mediating variables of organizational social network and organizational experiences. In addition, separately, the impact of organizational civilization on social network and organizational experiences and their impact on organizational image was also significant. The effect of organizational social network on documentation was also significant.

    Conclusion

    Therefore, it can be said that although organizational civilization leads to the promotion of the image of the organization in the environment, the documentation of experiences and social networking significantly strengthen the civilization-illustration relationship. Therefore, it is suggested that Tehran Municipal Sports Organization use the concepts and manifestations of civilized organizations in order to reflect a suitable image of the organization in the environment, as a key to use the two strategies of documentary experiences and social network.

    Keywords: Organizational Communication, Organizational Experiences, Organizational Civilization, Sports Organization, Organizational Network
  • Dawood Miqhani, Mohammad Hami, Vahid Shojaee Pages 149-166
    Objective

    The aim of the current research work is to identify the effective factors on the empowerment of judo coaches and referees, focusing on the standardization uniformity of education.

    Methodology

    This research work is based on approach is qualitative, and in terms of strategy is a phenomenological research work. The research work is applied one with a developmental-exploratory nature. The statistical population in the qualitative phase of the research was experts and specialists in the field of sports management and experts in the field of judo, 20 people were considered as a statistical sample of the qualitative part by purposeful sampling method. The data collection method was in the form of in-depth and semi-structured interviews. The reliability of the interviews in the qualitative part of the research was confirmed using test-retest reliability.

    Results

    The results of the research work showed that in the section of factors affecting empowerment with a focus on the standardization of training in Iran's judo coaches and referees, a total of 120 primary propositions were extracted from a total of 20 interviews, and finally 85 primary propositions with a frequency of 503 were used as indicators and effective codes on the empowerment of Iran's judo coaches and referees focusing on the standardization training. Among these, 3 main categories (integrated human resources, standard organizational activities, educational functions and duties) and 7 sub-categories of 17 concepts were categorized as concepts and categories effective on the empowerment of Iran's judo coaches and referees in the form of more abstract codes.

    Conclusion

    The Education Committee of the Judo Federation of the Islamic Republic of Iran, in turn, should play a key and important role in the empowerment programs of trainers and instructors of this sport by improving the status of standard organizational activities and educational functions and duties.

    Keywords: empowerment, Integration, Educational functions, Organizational activities, Integrated human resources
  • Mojtaba Rajabi *, S. Mostafa Rasoolimanesh, Reza Andam, Faezeh Abdollahnezhad Pages 167-192
    Objective
    This study aims to systematically investigate the use of partial least squares-structural equation modeling (PLS-SEM) in sports management journals, and provide instructions and guidelines to apply this method.
    Methodology
     This study is a systematic review, and secondary data was used. 183 studies of all PLS-SEM studies in 14 journals of sport management, published between 2020 and 2022, were analyzed in terms of reasons for using PLS-SEM, data characteristics, model characteristics, evaluation of measurement models, structural model evaluation, reporting, and using advanced analysis.
    Results
    The results show that the researchers have indicated a few reasons to apply PLS-SEM, which majority of articles highlighted small sample size and lack of data normality. The results identified several issues in reporting the measurement model assessment, especially for measurement evaluation of second-order models. In addition, the findings show that most of studies have not considered reporting the advanced criteria for evaluating of structural model.
    Conclusion
    The results of this study assist researchers, reviewers and editors of journals to be more mindful, in future studies regarding the reporting of the results using PLS-SEM and avoid incorrect conclusions.
    Keywords: Partial least squares (PLS), Structural equation modeling (SEM), sport management, Measurement model, Structural model
  • Mehrdad Dehghan, Najaf Aghaei *, Alireza Elahi Pages 193-212
    Objective
    In the current era of the sports industry, organizational performance is critical for success in a competitive environment. In the current dynamic situation, it is appropriate for organizations to focus their management expertise on finding effective ways to create a sustainable competitive advantage. Therefore, the Iranian National Olympic Committee is facing various management challenges in order to achieve optimal performance. The purpose of this research work is to determine the impact of managers' strategic intelligence on the organizational performance of the Iranian National Olympic Committee with a mediating role of sustainable competitive advantage.
    Methodology
    The current research work is applied research in terms of purpose, descriptive-correlation in terms of nature and content, and field data collection in terms of data collection. The statistical population of the research work was made up of managers, experts, and members of the general assembly of the National Olympic Committee of Iran. Also the sample size was determined in full. Therefore, 90 questionnaires were completed and analyzed. In order to collect information, three questionnaires of Maccoby's strategic intelligence (2004) and Kaplan and Norton's (2001) organizational performance were used, along with the sustainable competitive advantage questionnaire in Yu et al.'s (2017) research work. The content and form validity of the questionnaires were confirmed by asking the opinions of 7 sports management professors, and its reliability was also confirmed using the Cronbach's alpha test. In order to examine and analyze the data, descriptive and inferential statistics were used with the structural equation modeling approach; the data was analyzed using the partial least squares method.
    Results
    The research results showed the direct and positive impact of strategic intelligence on organizational performance and sustainable competitive advantage, as well as the direct and positive impact of sustainable competitive advantage on organizational performance. In addition, the mediating role of sustainable competitive advantage in the influence of managers' strategic intelligence on organizational performance was confirmed.
    Conclusion
    Therefore, the managers and decision-makers of the Iranian National Olympic Committee can use the capacity of strategic intelligence and its dimensions at the group level to provide the basis for maintaining competitive advantage in order to increase organizational performance.
    Keywords: Strategic intelligence, sustainable competitive advantage, Organizational performance
  • Maryam Salmani, NasrinAzizian Kohan, Masoud Imanzadeh, Mehrdad Moharramzadeh Pages 213-229
    Purpose

    The current research work was conducted with the aim of the influence of leadership styles on the attitude of the managers of sports boards towards change with the mediating role of ethical intelligence.

    Methodology

    The method used in this research work was based on the field implementation and correlation type, and specifically based on the structural equation model. The statistical population of this research work included all the managers of the sports boards of Alborz province (336 people), according to the Morgan's table; the number of statistical samples was equal to 179 people, who were selected randomly among the statistical population. To collect the data, three standard questionnaires were used, Hersey and Blanchard's leadership style (1999), and Jung's attitude towards change (2004), and to check ethical intelligence, the Link and Keel's (2011) standard questionnaire was used, and the reliability and validity of all variables has also been approved, and in the statistical method used, the data was analyzed using structural equations.

    Findings

    The results showed that there is a causal relationship between the leadership style, the attitude towards change, and the moral intelligence of the managers of sports teams in the Alborz province. On the other hand, moral intelligence also has an effect on the attitude towards the change of managers of the organization. Then the results of the test showed that ethical intelligence mediates the relationship between leadership style and attitude towards change of managers.

    Conclusion

    The research results showed that leadership is one of the important factors in creating positive changes in organizations. Also the type of leadership style is an essential component for successful change in the organization in order to face the competition and progress in sports teams. By connecting ethics with leadership, we realized that ethics is all about the identity of the leader and the role of the leader, so it is suggested that by empowering the leadership, encouraging and motivating people to create new ideas, the attitude of managers towards change should be developed, and with simultaneous application appropriate leadership style and promotion of ethical intelligence can improve the attitude towards change in managers.

    Keywords: Leadership, Organizational Changes, Moral Intelligence, Sports Organization, Managers